Sabtu, 21 November 2009

petua masalah rambut beruban

jika anda mengalami masalah rambut yg cepat beruban,anda boleh mengatasinya dgn petua tradisional.
Caranya,ambil sepuluh helai daun buluh,siat-siatkan supaya halus,selepas itu sapukan rata pada rambut anda.Selamat mencuba.

Aiman Tak Kisah...........siapa tahu?!!

demam upsr....rata-rata org yg memperkatakannya...ada suka dan duka dgn keputusan yg diterima,tak kira pd ibu-bapa atau pada pelajar itu sendiri.Tahun lepas,aku juga spt org lain,b'debar menanti result anak sulung ku...Aiman.Namun jujur ku katakan,aku tak terlalu m'harapkan keputusan yg terbaik,kenapa??bkn kerana tak yakin pada anak tapi ada sebabnya.....Tahun 2008 tahun penuh dugaan,fizikal,emosi dan ekonomi atau lebih tepat eko-no-money.Aku....m'gandungkan anak ke-6 dgn membawa berbagai komplikasi dan mabuk yg terlampau,tak dpt m'jalankan kerja rumah dgn baik,hanya sesekali saja dpt ku pantau pelajaran Aiman.Suamiku...mengalami sakit lutut kesan kemalangan lama .....takdapat bekerja seperti selalu,kadang pergi kadang tidak.                                                                                                                               
UPSR jatuh di bulan puasa,dgn sifat tak kisahnya, Aiman nampak cool je,walau hampir exam.rutin hariannya di bulan puasa,bwk adik-adik b'buka di surau(nak sedap kata mereka)lepas maghrib Aiman akan hantar adik2 balik ,dia ke surau semula untuk solat terawikh.Selesai terawikh,cuci pinggan di surau untuk dapatkan upah rm2,adakalanya dpt bwk balik kuih yg lebih utk adik-adik.Persiapan utk peperiksaan hanya pd fizikal dan mental,pensil baru, pencil box baru atau apa saja yg baru spt org lain mmg tak ada.Aiman tetap tak kisah,katanya"biarlah pensil pendek asal boleh tulis.Namun ku belikan juga pensil utknya walau murahSelalu aku berpesan pdnya banyakkan b\doa dlm sembahyang di bulan mulia ini,moga Allah kasihkan kita"Dalam hati berkata ,klu Aiman tak A pun,aku tak kisah,krn kesusahan yg di tanggung nya lebih b\nilai dari 10 A.Apa saa hal di dahulukan adik-adiknya.Bulan 11 stlh 2mggu aku b'pantang, keputusan UPSR keluar,ketika itu aku b'pantang di rumah kakakku di gombak.Tak sabar tggu p'gilan dari Aiman.Berdering saja telefon,Aiman nyatakan,dia m'dapat 2A2B1C,aLHAMDULILLAH.....Inilah berkat berdoa dan rajin sembahyang,ganjaran yg diberi Allah sggh b'makna walau tak m'dapat 5A, itu pun dah cukupppp......            Jangan rebah kiranya hilang sinar mentari,jgn menangis jika di datangkanNya,kilat dan petir,kerana sebaliknya Allah mahu menghadiahkan kita sinar pelangi.

Rabu, 18 November 2009

cahayaMu.... menyinar jiwa

cahayaMU...menyinar jiwaHadir teman penghujung malam
bersimpuh duka gelita....
sambil menanti fajar sirna
banyak yg ku amati
dari mula pagi hingga
gerhana mentari
            berpusing waktu hidup ini
            rupanya aku di penghujung
            rasa terlalu sedih bila di toleh
            meninggalkan yg tertinggal
Namun peluang ku tiada lagi
hanya ke depan harus ku daki
bersama yg tersisa
derita menitis sesal
Engkau yang ku tinngalkan     
     

IBU, ANAK DAN HATI

http//www.raudahtunnaim.comIBU ANAK DAN HATI

wahai anak pengarang jantung
ibu tahu kau kesakitan
andai mampu ibu tukarkan
sakitmu padaku telah lama ibu lakukan
wahai anak......
sunnguh sayu tangisanmu
bisa menghancur luluhkan hati ibumu
                                                      apa daya ibu tak mampu
  .                                                   hanya selawat yg bisa ibu lagukan
                                                      nafasmu sekencang ombak di lautan biru
                                                      tidur tidak senyenyak selalu
                                                      asyik terbangun berlagu sendu
                                                      menggambarkan derita, sakitmu itu
                                                      ku peluk,kucium penuh kasih
                                                      moga terkurang sakitmu walau sedikit
                                                      itulah yg ibu lakukan sedari semalam
                                                      tak lena tidur, ku biarkan saja
                                                      lenguh di pinggang,ku tahan jua
                                                      pedihnya mata,ku kesat ia
                                                      semua demimu,kekasih jiwa........
                                                      sembuhlah segera duhai anakku
                                                      ibu rindu bicara petahmu
                                                      ibu rindu gelak tawamu
                                                      ibu rindu ingin mengusikmu
                                                      ibu rindu segalanya tentangmu......AMEER                   

                           

Selasa, 17 November 2009

Assalamualaikum dan salam sejahtera

pening kepala aku bila memikirkan penampilan anak remaja skrg...berani tak bertempat,bergaya.. oooi.. jangan cakap mengalahkan org yg bargaji rm ribu-ribu......Aku juga sebenarnya tak terlepas dari risaukan semua hal tu.Wan Mohd Aiman Ilham.i,anak sulungku daripada 6org anakku yg ada,kini tggl dan b'sekolah di gombak(tggl b'sama m.ngahnya,sbb nak jion sek. ngan sepupunya yg baru dtg dari kmpg).Kepulangannya tiap-tiap minggu pasti membawa kejutan yg m'yentap jantungku.Pada suatu hari minggu,Aiman pulang ke P.J....mengucap panjang aku,"man...!!!kenapa rambut jadi mcm tu??/hanya itu ayat yg keluar dari mulut aku,bila m'lihatkan rambut Aiman t'pacak kaku mcm iklan serbuk pencuci TROJAN (tapi syg iklan tu dah tak da,yg ada cuma virus yg di namakan TROJAN.),semua kwn-kwn Aiman buat mcm ni la ibu...ni trend sekarang.''trend sekarang tak semestinya elok di buat ikutan'',kata ayahnya....Apa yg pasti seisi rumah tak suka dgn imej baru Aiman tu.
              cuba tengok gambar ni,.....(aku tunjukkan gambar sewaktu dia dlm darjah 6 dan sedang menunggu giliran untuk b'tarung di salah satu tournament teakwondo di Bangsar)kan handsome rambut flat-top ni,dari darjah 1-6 ni lah yg jadi pilihan.''hang tak ingat ka dulu,kalau kita jmpa budak- budak yg buat rambut pacak,mesti kita kutuk.......kalau cicak jatuh atas kepala mesti cicak tu tak sempat mengucap.Kebetulan satu hari minggu tu,ada kenduri kahwin sedara yg tggl diGombak oleh kerana aku dan suami tak dpt pergi,aku call Aiman dan benda p'tama yg aku pesan,jangan buat rambut pacak.Sudah 2 mggu Aiman tak balik,sibuk study untuk exam,tapi 2 hari lepas,dia call, katanya dah tukar stail rambut baru.....mcm Aaron Aziz la plak.Cam ne yer??belek punya belek majalah jumpa la Aaron Aziz,tgk rambut.......o.k leeee.Lepas ni apa pula??!!